torsdag 31 oktober 2013

Kärleken behöver tillit

Det är frapperande hur män ser på ärlighet och ansvar i allmänhet och i synnerhet gentemot kvinnor. Jag har träffat män som inte vildt tänjer på sanningen och ansvaret till sin egen fördel. De kan till en början vara charmerande och trevliga och generöst bjuda på en drink eller middag exempelvis. De vill så mycket och talar så brett. Men när de förstår att jag är seriös, utan att för den skull vara tråkig, för det är jag inte alls men jag skrattar inte åt allt de säger och tror inte rakt av på allt de berättar utan ifrågasätter och vill diskutera, ja då blir de ängsliga och osäkra. Då händer det sen att de inte finns längre. Hör inte av sig helt enkelt, går inte att få tag på heller, vilket säkert är lika bra det men ett nonchalant beteende och busenkelt för dem själva att slippa konfrontationen, vilket går helt i linje med hur de i övrigt uppträder. Ofta är de svikare.
Många män verkar vara så vana vid att ljuga och manipulera att det har blivit vardag för dem och helt naturligt. De är så vana vid att utgå helt och hållet från sig själva och tar för sig av både ting och människor. Det finns inte i sinnet att, om man påbörjar en bekantskap eller relation så tar man också ansvar för hur man sköter denna relation. Man tar på sig ett ansvar för hur man sköter sig själv i förhållande till den andra personen men också ett ansvar för den andra personens välmående. Har man sagt att man ska höra av sig så gör man det. Har man bestämt träff så kommer man eller hör av sig om man får förhinder. Har man lovat något håller man detta eller ger en ärlig förklaring som går att förstå. Man hör av sig och förklarar. Men det verkar som om dessa människor inte bryr sig om det inte gagnar dem för stunden. De bryr sig inte heller om att de förlorar goda individer. Som om det alltid finns andra personer att fånga upp istället. Som om det inte spelar någon roll att de mister en vän eller partner. Som vore vi slit- och slängvaror. Så cyniskt! Så beklämmande sorgligt att inse att de missbrukar människor på samma sätt som de missbrukar varor och tjänster.
Hur kommer det sig att män har så stora problem med att vara ärliga och ta sitt ansvar i dagens samhälle. Låt oss se. Vad har de för förebilder? Hur gör män med samhälleliga ansvarsuppgifter och roller, de män som det är tänkt att vi skall lita på, de som har makten och skall företräda oss andra? De som är satta att representera oss. Hur uppträder män i media och i kulturen, i filmer med mera? Jo, det kan vi se och läsa i tidningarna, om hur de letar fördelar för sig själva och ibland för sina familjer i alla möjliga sammanhang både ekonomiska och personliga. Hur de bedrar, manipulerar och slingrar sig ur rättvisan.
Var finns moralen och etiken? Var finns medmänskligheten och det goda? Hur ska vi kunna lita på varandra när vi möter egoister, cyniker, lögnare och bedragare? Hur kan vi skapa ett medmänskligt samhälle när vi behöver vara misstänksamma mot varandra? Hur kan vi våga älska när vi är så sårbara? Kärleken behöver trygghet, empati och välvilja. Kärleken livnär sig på kärlek och för att känna sig älskad behövs tillit och goda människor. Människor som finns för varandra.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar