torsdag 29 augusti 2013

Glädje och kärlek


Livet har visat mig att om en människa vill leva i varaktiga och rika relationer, förbli levande och utvecklas måste samvaron vara ärlig och öppen. Vi behöver samtala med varandra och bygga relationen. Om en person vill trivas under många år med samma partner, samma arbetskamrater, samma vänner men också skapa nya, måste hen visa alla sidor av sig själv, uttrycka sig och vara sann. Man behöver anstränga sig och bjuda till, kunna säga förlåt och vara ödmjuk. Ingen relation sköter sig själv. Ett förhållande baseras på ömsesidig välvilja, tillit, respekt, ansvar och lyhördhet men jag kan inte förvänta mig att en människa skall ändra på sin person. Vad jag kan förvänta mig är att hen visar ansvar för relationen, är uppriktig och lojal och gör sitt bästa för att leva ett gott liv själv och tillsammans med andra.




Om det inte känns rätt i början av relationen så kommer det förmodligen inte att bli så mycket bättre. Det är ju en hel del som skall stämma vad gäller grundläggande egenskaper, värderingar och förhållningssätt för att relationen skall ha chans att överleva och växa. Knepigare blir det ju längre vi lever och särskilt om vi lever själva en längre tid. Vi behöver bli mer närvarande, delaktiga, medvetna, reflekterande. Det gör man bäst genom att våga vara i nära relationer. Där har vi störst chans att utvecklas men vi måste våga ta risker och förstå att det krävs av oss att vi aktivt jobbar med relationen.
För många har uppfostran, samhället, värderingar, påverkan från andra personer präglat oss med uppfattningar som låser glädjen snarare än släpper den fri och mycket ligger som programmeringar i det undermedvetna. Det finns inget vi kan förändra i det förflutna men vi kan förändra den påverkan det har på oss nu. Vi kan förändra sättet vi ser på det vi möter. När vi slutar leva i det förflutna och omgivningens påverkan, när vi kan hantera oro, rädslor, måsten, känslor av otillräcklighet och krav kan vi vara i kontakt med oss själva. Vi får mer energi och kan se det som sker, vi kan uppleva mer lycka i vardagen. I livsglädjen finns också tilliten och ur tillit skapas kärlek.

Hur gör vi för att leva mer här och nu utan att nedslås av egna och andras tankar som gör oss ledsna och handlingsförlamade? För det första gör vi rätt i att välja de människor vi vill umgås med, de som gör att vi känner glädje, de som får oss att må bra och lyfter oss. De vi trivs tillsammans med. För det andra behöver vi inte ta så allvarligt på de tankar vi har inom oss. Vi kan låta bli de negativa tankarna vi har och låta dem segla bort från oss eller se dem som moln som blåser förbi. Tankarna är flyktiga, de försvinner och ersätts av andra hela tiden och vi behöver verkligen inte ägna dem så stor makt och påverkan på våra liv. I stället kan vi träna oss på att forma positiva tankar och låta dem ta över, fylla oss med goda positiva tankar och se det goda, fina, vackra i tillvaron. Vi kan mata oss med det som är roligt och trevligt och på så vis fylla på med glädjeämnen och trevliga upplevelser.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar