lördag 7 september 2013

Sova på saken

Sova på saken är inte alls tokigt utan istället väldigt klokt. Det är under sömnen som hjärnan bearbetar information som du lärt in under dagen. Är det något knepigt som du tragglar med så kan vakna upp och ha lösningen dagen därpå.
Det är också under sömnen som kroppen återhämtar sig och reparerar skador. Risken för att skada sig under dagen blir betydligt mindre om du är utsövd. Du stärker dig både fysiskt och mentalt under sömnen och håller dig friskare om du sover bra. Det är alltså betydelsefullt att lyssna till kroppen och själen och ge dem vad de behöver. Förutom god sömn är fysisk regelbunden motion bra. Det behöver inte alls vara avancerad motion utan dagliga promenader, gå i trappor och i skog å mark då och då räcker gott. Att äta näringsriktig mat är förstås också stärkande samt att befrämja goda relationer.
Goda relationer behöver inte vara ansträngande som att bjuda på fina middagar eller fester, nej det kan handla om att finnas där när någon frågar efter en och då menar jag inte att vara uppkopplad för jämnan. Det kan handla om att vara närvarande i samtal, lyssna aktivt och ställa adekvata frågor under samtalet. Helt enkelt att bemöda sig om sin partner eller sitt barn. Se den andra och dennes behov just då. För att orka med varandra behöver vi god sömn.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar